Verwarmen

Iedereen kent inmiddels wel de hoog rendement ketels. Veel bestaande woningen hebben er inmiddels eentje voor de verwarming en de warmwatervoorziening. Een uitstekende ketel die zelfs energiezuinig is. Maar wat zijn de alternatieven?

Zuinige HR(e)-ketel
Bij de zoektocht naar een nieuwe cv-combiketel is zuinigheid misschien niet het eerste waar u aan denkt. Alle cv-ketels in Nederland zijn tenslotte van het type Hoog Rendement en sinds september 2015 is het immers verplicht dat deze pomp extra energiezuinig is. De WKK en de micro-WKK behoren tot de nieuwe generatie ketels. Naast dat u ermee kunt verwarmen kunt u er ook elektriciteit mee opwekken. Deze hre-ketels (hoor rendement elektriciteit ketel) is ideaal als u meer dan 1.200 m³ aan gas per jaar gebruikt en u een goed geïsoleerde woning heeft. U kunt deze ketels zien als een mini-energiecentrale die goedkope energie oplevert en minder CO-2 uitstoot.

Infraroodpanelen
Als bijverwarming van bijvoorbeeld een werkkamer of de badkamer zijn infraroodpanelen erg geschikt. Met hun stralingswarmte verwarmen ze personen en dingen en zorgen ze snel voor warmte. Bijkomend voordeel is dat de panelen geen koude luchtstromen veroorzaken en ook geen stofdeeltjes verspreiden.

Pelletkachel
Denkt u er over om een houtkachel aan te schaffen? Kijk dan ook eens naar een pelletkachel. Dit is de meest zuinige variant op een houtkachel. Meer dan 90 procent van de energie die bij de verbranding vrijkomt wordt goed gebruikt. Ook hebben ze een schonere verbranding dan andere houtkachels. Er komt daardoor veel minder fijnstof vrij. Veel Pelletkachels zijn tegenwoordig aan te sluiten op het bestaande cv-systeem, zodat ook de rest van het huis verwarmt kan worden.

Warmtepomp
De warmtepomp is een van de meest duurzame manieren om uw huis en tapwater te verwarmen. Het apparaat zet energie uit lucht, water of bodem namelijk om naar warmte voor verwarming en het water. Het mooie is dat dit systeem geen gas verbruikt en dat het rendement behoorlijk hoog is. Om het vermogen van de warmtepomp te verhogen kan je deze combineren met bijvoorbeeld een zonneboiler of TD-systeem, en speciaal voor warmtepomp ontwikkelde LTV radiatoren. Minpunt is dat een warmtepomp erg duur is. Maar daar staat tegenover dat ze lang mee gaan en minder onderhoud nodig hebben dan een cv-ketel.
Een ander groot voordeel, hoe meer mensen een warmtepomp aanschaffen, hoe goedkoper deze ook weer zullen worden. Dat hebben we bij de zonnepanelen ook mogen ervaren.

Verwarmen doen we in Nerderland de afgelopen 60 jaar voornamelijk met gas, Als 1 van de weinige landen in europa!? Wist u dat?

Waarom gebruiken Nederlanders zoveel gas?

Het grootste deel van de energierekening gaat op aan gas. We kunnen in Nederland bijna niet zonder en gebruiken het voor verwarming, warm water en zweren bij koken op gas. In andere landen ligt het gasverbruik veel lager. Hoe komt het dat wij Nederlanders zoveel gas gebruiken?

Nederland Gasland.

Het begon allemaal in 1959, toen het Groningerveld werd ontdekt. De gasbel bij Slochteren. Met de vondst van dit grote veld en nog een heleboel andere kleine velden werd Nederland een belangrijk gasland. In rap tempo werd in heel Nederland een gasnet aangelegd en verdween de kolenkachel uit het Nederlandse huishouden. Nu is 98 procent van de Nederlanders aangesloten op het gasnet, wat het verwarmen van onze woningen steeds makkelijker en efficiënter heeft gemaakt.

Gas in het Nederlandse huishouden

Een gemiddeld huishouden gebruikt 1.500 kubieke meter aardgas per jaar. Ongeveer tachtig procent daarvan gaat op aan verwarming en de overige twintig procent aan warm water, bijvoorbeeld om te douchen, en koken. Met een nieuwe zuinige hr-ketel en goede isolatie van je huis kan je veel besparen op je gasrekening.

Nederland moet dus weer van het gas af?
Uiteindelijk moeten we van het gas af. Je hebt vast niet gemist dat inwoners van Groningen al niet blij met de gaswinning, maar ook zonder de aardbevingen in Groningen moeten we afkicken van aardgas. Ook al is de verbranding van aardgas iets minder vervuilend dan kolen, aardgas blijft een fossiele brandstof. Op termijn moeten we dus andere manieren vinden om onze huizen te verwarmen. Bijvoorbeeld door het opwekken van duurzaam biogas, het aanleggen van warmtenetten of elektrische verwarming met een warmtepomp. (Uiteraard moet die elektriciteit ook duurzaam worden opgewekt.) Voor iedere woning is er een passende oplossing.

BRON: MilieuCentraal

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin